Nederlands boccia team start 'Road to Tokyo' met twee keer brons

20 april 2017

Het Nederlands team is het nieuwe seizoen gestart met twee bronzen medailles tijdens het Regional European Open in het Spaanse Sant Cugat. Na de succesvolle Spelen van Rio was dit het eerste toernooi van de nieuwe Paralympische cyclus, op weg naar de Spelen van Tokyo 2020. Nederland werd in Spanje vertegenwoordigd door 5 sporters in de klassen BC1, BC2, BC4 en Team.

Het team speelde zich gemakkelijk naar poulewinst door overwinningen op Slovenië (6-4), Frankrijk (11-0) en Spanje (9-2). In de halve finale bleek de uiteindelijke winnaar Rusland echter te sterk, waardoor de derde plaats het maximaal haalbare bleek. Deze werd behaald na wederom een overwinning op Spanje.

In de BC1 klasse strandde Barend Drost al in de poulefase. Daniel Perez, winnaar van individueel zilver in Rio, won zijn poule en ook de kwartfinale eenvoudig. Daarna was hij echter niet opgewassen tegen Letnikov (Rusland) en in de strijd om het brons stond Gutnik, wederom een Rus, hem in de weg met een vierde plaats als resultaat.

Nick Peeters was na twee jaar afwezigheid in een individueel toernooi weer geselecteerd en ook hij bereikte de kwartfinale. Daar verloor hij echter van de Spanjaard Marti. Bernd Meints, in 2016 goed voor zilver op een World Open, won al zijn poulewedstrijden en rekende in de kwartfinale na een magistrale comeback en een tiebreak af met Taggart (GB). In de halve finale was Rombouts uit België te sterk, waarna Meints wel wist te winnen van Marti en daarmee het Brons opeiste.

Het volgende toernooi voor de nationale selectie is de World Open in Sevilla, begin augustus.