Nederland strandt in kwartfinale op het EK Goalball

11 september 2017

Nederland uitgeschakeld op het EK Goalball in de kwartfinales

Het EK Goalball zit er voor de Nederlandse mannen op. In een spannende kwartfinalewedstrijd delfde het team van bondscoach William Vugts met 7-5 het onderspit tegen Montenegro.

Poulefase

De eerste dag van het EK was er een met wisselend succes; in de poule werd er verloren van Rusland (5-10) en gewonnen van Kroatië (12-2). Op de tweede dag begon Nederland uitstekend door Denemarken te verslaan met 12-5. In de rust van deze wedstrijd stond het nog gelijk waarna Nederland in de tweede helft vol gas gaf en toch nog afgetekend won.

De vierde poulewedstrijd was tegen het sterke Bulgarije – de nummer één van de poule. In de wedstrijd bleek al snel dat Bulgarije een maatje te groot was en zodoende werd deze wedstrijd met 8-5 verloren. Op de derde toernooidag werd de laatste poulewedstrijd gespeeld tegen Roemenië. Een tegenstander waarmee Nederland moest uitmaken wie derde zou worden in de poule. De wedstrijd tegen de Roemenen was een spannende pot, die op en neer ging. Uiteindelijk trok Nederland aan het langste eind met een 7-6 overwinning. Hiermee werd de derde plaats in de poule gerealiseerd en was de kwartfinaleplaats een feit.

6 Kroatië

In de kwartfinale moest Nederland het opnemen tegen de nummer twee uit poule A,  Montenegro.

Kwartfinale

Tegen Montenegro, dat debuteerde op het EK Goalball, was al van tevoren duidelijk dat het een zware wedstrijd zou gaan worden. In een sterke poule waren de Montenegrijnen verrassend tweede geworden. Zelf verloor Nederland in de aanloop naar de kwartfinale basisspeler Pascal Wirken die vanwege ziekte aan de kant moest blijven.

In de kwartfinale kwam de wedstrijd langzaam op gang en werden er in de eerste helft niet veel doelpunten gescoord. De Montenegrijnen gingen met een 3-1 voorsprong de rust in. In de tweede helft liep de score verder op en werd het voor Nederland te moeilijk om de wedstrijd nog te doen kantelen. Op het einde van de wedstrijd maakte Nederland nog een paar doelpunten waardoor de 7-5 nederlaag nog wat dragelijker werd. Met de uitschakeling in de kwartfinale zat het toernooi er voor Nederland helaas op en werd de promotie naar de B-categorie misgelopen.

Promotie

Het Europees Kampioenschap voor C-landen werd uiteindelijk gewonnen door Griekenland, dat in de finale te sterk was voor de verrassende finalist Montenegro. Portugal won de strijd om de derde plaats van Italië. De drie hoogst geëindigde landen op het EK promoveren naar de B-categorie. Zo mogen Griekenland, Montenegro en Portugal zich volgend jaar gaan testen op een hoger niveau.