Lichamelijk/motorisch

Heb jij een lichamelijke beperking? Dan zijn er meer dan genoeg sporten om uit te kiezen waarbij je op diverse niveaus actief kan zijn. Van recreatief tot aan de Paralympische Spelen, van alles is mogelijk! Zie hieronder een lijst met sport opties die je hebt:

Wist je dat...

 • een lichamelijk beperking eigenlijk een verzamelnaam is voor motorische handicaps, zintuigelijke handicaps, spraak en taalhandicaps en bewustzijnsstoornissen?
  Bron: Ensie
 • in totaal 20% van de Nederlandse bevolking van 12 tot 79 jaar een motorische beperking heeft? Dit is in totaal ruim 2,7 miljoen Nederlanders. Hiervan hebben 394.000 mensen een matig motorische beperking en 472.000 mensen een ernstig motorische beperking.
  Bron: Monitor (On)beperkt sportief 2013
 • de mate van motorische beperking sterk samenhangt met de leeftijd?
 • hoe ouder je wordt hoe groter de kans op een ernstige motorische beperking.
  Bron: CBS Gezondheidsenquête, bewerking Mulier Instituut
 • iemand met een motorische handicap gebruik kan maken van een rolstoel (elektrisch of handbewogen), hulpmiddelen tijdens het lopen (zoals een prothese, krukken, rollator, etc) of een afgenomen spierkracht heeft of gevoel in één of meerdere ledenmaten, spasticiteit of beperkte bewegingsvrijheid.

Hieronder een top vijf van meest beoefende sporten door volwassenen met een motorische beperking van 19-54-jarigen en 55-plussers:

  19-54 jarigen 55+
1 Fitness (15%) Fitness (9%)
2 Zwemmen (5%) Zwemmen (4%)
3 Joggen (4%) Gymnastiek (4%)
4 Gymnastiek (3%) Yoga (1%)
5 Fietsen (2%) Fietsen (1%)

Bron: Gezondheidsmonitor, 2012

Om u beter van dienst te zijn, maakt gehandicaptensport.nl gebruik van cookies.