Het bestuur van Gehandicaptensport Nederland komt jaarlijks minimaal zes maal bijeen voor een bestuursvergadering.
Het bestuur van Gehandicaptensport Nederland houdt jaarlijks een zelfevaluatie. Het doel is om (zelf)kritisch te blijven op het functioneren van het bestuur als geheel en als individueel bestuurslid, maar ook het gedrag van bestuurders in de interactie met andere bestuurders of externe stakeholders. Functioneert het bestuur als geheel effectief en draagt elk bestuurslid effectief bij aan het functioneren van het gehele bestuur? Om dit vermogen te ontwikkelen is het belangrijk om als bestuur haar eigen functioneren regelmatig te evalueren.
Op 5 november 2024 heeft de meest recente zelfevaluatie van het bestuur plaatsgevonden. De evaluatie werd begeleid door mevrouw. I. Donkervoort, een specialist op het gebied van sportorganisatie en governance.
De evaluatie is in een prettige en constructieve sfeer verlopen waarbij voldoende ruimte was voor verdieping en discussie. Op basis van een vooraf ingevulde vragenlijst heeft de externe begeleider een presentatie en een bespreekpuntenvoorstel voorbereid.
Uit de vragenlijst kwam naar voren dat zowel bestuur als directeur tevreden zijn over de prestaties van de organisatie en de onderlinge samenwerking zowel onderlinge bestuur als bestuur met directeur en directeur met bestuur. Er is ook tevredenheid over de rol van de voorzitter. Wel ziet men ook een aantal verbeterpunten. Deze zijn in het bespreekvoorstel opgenomen. Na de presentatie zijn de onderwerpen uit het bespreekvoorstel achtereenvolgens besproken.
Strategische Uitdagingen
GSN heeft twee “poten”; een bond met 6 takken van sport en een expertcentrum. Het expertcentrum is de laatste jaren gegroeid. Veel van de mensen in de organisatie zijn ook 2 aangetrokken vanwege de bijdrage die ze kunnen leveren aan de projecten in het expertcentrum. Deze ontwikkeling heeft het risico van “missiedrift” dat wil zeggen dat de aandacht voor het zijn van een serviceorganisatie voor leden onderbelicht kan raken. Het is daarom goed om leden mee te nemen in wat het voordeel is van een expertcentrum voor de gehandicaptensport als geheel en voor de leden zelf.
GSN zou in de toekomst nog verder kunnen groeien in het expertcentrum. Dat vraagt wel een schaalsprong. Om de haalbaarheid van deze organisatieontwikkeling te kunnen bepalen is het wenselijk om de verschillende factoren die erop van invloed zijn verder te onderzoeken.
GSN heeft ook te maken met dalende ledentallen. Dat vraagt acties om na te gaan op welke wijze verenigingen geholpen kunnen worden leden te winnen.
Governancemodel
Op basis van de gepresenteerde bestuursmodellen constateert het bestuur dat men vooralsnog tevreden is over het huidige gehanteerde bestuursmodel. Wel is het raadzaam om te blijven verkennen of een aanpassing van het bestuursmodel nodig dan wel wenselijk is als veranderende omstandigheden daarom vragen.
Samenstelling bestuur
Het GSN-bestuur werkt nu goed samen. Het betrekken van extra bestuursleden zou echter in het kader van het werk dat voortkomt uit de schaalsprong wenselijk kunnen zijn. Een aanvullend voordeel van het werven van nieuwe kandidaten kan bovendien zijn dat er naar de toekomst toe meer stabiliteit is, aangezien het rooster van aftreden van de huidige bestuursleden een vertrek kort na elkaar betekent.
Duurzaam financieel beleid
Gegeven de mogelijk wenselijke schaalsprong is het nodig dat er in financieel beleid en administratie een extra stap wordt gezet: het gaat dan onder andere om toerekening kosten, verdeling van middelen en noodzakelijk weerstandsvermogen.
Voorzitter: mevrouw M. Spreij
Penningmeester: de heer Theo Vernooij
Bestuurslid: mevrouw V. Zegers
Vragen voor het bestuur kunt u sturen naar info@gehandicaptensport.nl
Rooster van aftreden bestuur GSN 2025