Goalball is een Paralympische teamsport voor mensen met een visuele beperking waarbij het de bedoeling is de rinkelbal in het doel van het andere team te werpen. Doordat iedereen met een geblindeerde bril speelt, moeten spelers zich op het gehoor oriënteren op de bal. Er worden verschillende verdedigings- en aanvalstechnieken gebruikt om het spel te kunnen winnen.
Goalball zorgt ervoor dat sporters zich in teamverband snel kunnen ontwikkelen in het goed communiceren met anderen, het anticiperen op geluid en in spierkracht. De drie kernkwaliteiten worden uitvoering getraind tijdens de trainingen van de sportvereniging.
Daarnaast bieden we door het organiseren van clinics én het ontwikkelen van een talentenprogramma (potentiële) sporters met een visuele beperking de kans om op hoog niveau goalball te kunnen beoefenen. In samenwerking met de Johan Cruyff Foundation is er een Johan Cruyff Talentteam opgezet waarin kinderen en jongeren maandelijks samen onder begeleiding van een talentcoach schaven aan hun techniek en tactiek.
Voordelen op een rijte
|
“De deelnemers moeten met elkaar samenwerken zonder dat ze elkaar zien. We oefenen dus met namen en het gooien van een bal naar elkaar.” Carlo Duister, clinicgever
"Goalball is juist een harde en snelle sport vol met tactiek, communicatie en concentratie. Aangezien je zowel verdediger als aanvaller bent, ben je constant bezig en dat vind ik erg leuk." Suleima Luciano, speelster talentteam
“Na een korte voorstelrondje en warming up gingen we in een kring staan om een bal naar elkaar over te spelen. Het werd meteen duidelijk dat geluid en vooral communicatie belangrijk zijn bij goalball." Deelnemer clinic
“De jeugdtrainingen zijn heel leerzaam, goed voor mijn conditie en natuurlijk ook gezellig. Ik merk dat mijn oriëntatie en tactisch spel door middel van de trainingen nog verder ontwikkeld worden.” Sem, jeugdspeler
Veel mensen - met of zonder beperking - kennen goalball nog niet. Daarom worden diverse clinics georganiseerd om de sport onder de aandacht te brengen. In overleg is het altijd mogelijk om een clinic te organiseren. Deze clinics worden gegeven door deskundige trainers en zijn erop gericht om iedereen op een leuke en speelse wijze met goalball kennis te laten maken. Dus wil je als sporter kennismaken met goalball óf als organisatie een clinic uizetten? Vul dan hieronder het formulier in en we nemen contact met je op!
De opleiding leidt op tot zelfstandig trainer die voornamelijk werkzaam is in de breedtesport. De goalball trainer 3 geeft training, coacht/begeleidt bij wedstrijden, stuurt vrijwillig kader en/of stagiaires aan en organiseert activiteiten binnen de vereniging. Er is sprake van competentiegericht opleiden waarbij de praktijk centraal staat. Het is daarom noodzakelijk dat de cursist in de praktijk bij een sportvereniging actief is met een groepje sporters en dat daar ook de opdrachten die bij de opleiding horen, kunnen worden uitgevoerd. Op deze manier ontwikkelt de cursist de competenties die nodig zijn voor het adequaat uitvoeren van de werkzaamheden van de trainer goalball.
Voordelen op een rijtje
|
De cursisten hoeven niet uit de goalballsport zelf te komen, maar kunnen bijvoorbeeld ook studenten bewegingsonderwijs zijn of beweegdocenten die al werkzaam zijn in de sector. Minimale leeftijd voor deelname is 16 jaar.
De opleiding bestaat uit zes bijeenkomsten van een hele dag. De bijeenkomsten bestaan uit intervisie, een theorie- en een praktijkdeel (in de gymzaal). Tijdens iedere bijeenkomst behandel je een nieuwe thema en kom je tijdens de intervisiesessie terug op het thema van de vorige bijeenkomst.
De volgende thema's komen aanbod:
|
Voor de opleiding ontvang je het volgende materiaal:
Het kwalificatieprofiel goalball trainer (niveau 3) maakt deel uit van de Kwalificatiestructuur Sportopleidingen. Als alle portfolio-opdrachten met een voldoende zijn beoordeeld kun je in overleg met de Praktijkbegeleider de Proeve van Bekwaamheid (PvB) aanvragen.
De portfolio-opdrachten bestaan uit:
Een PvB bestaat uit een planningsgesprek, een praktijkbeoordeling voor training geven en een reflectie-interview. Na afloop hiervan en na een positieve beoordeling, ontvang je het diploma goalball trainer 3.
In maart 2022 is de opleiding begonnen. Mocht je graag meer informatie willen of op de hoogte gehouden worden van nieuwe startdata, stuur dan een mail naar f.vanderlin@gehandicaptensport.nl.
De kosten van de opleiding zijn € 200,00 en deze dienen binnen twee weken na de start van de opleiding te zijn voldaan.
Oefeningenboek Goalball Trainer
Trainer Goalball Algemene aandachtspunten voor Goalballtraining |
||