Lichamelijk, verstandelijk en visueel
Wintersport is voor alle beperkingen toegankelijk!
Binnen Nederland bestaat er een breed aanbod aan wintersportactiviteiten die worden georganiseerd door verschillende organisaties voor mensen met een beperking. Dit varieert van kennismakingsdagen tot lessen op verschillende locaties voor verschillende handicaps en wintersportreizen in het buitenland. In Nederland is er volop aanbod om kennis te maken met de wintersport.
Voor mensen met een lichamelijke handicap wordt er bij zowel alpineskiën als langlaufen onderscheid gemaakt in staand (op één of twee ski’s) of zittend skiën. In het snowboarden is alleen staand mogelijk. Via verschillende verenigingen kunnen er lessen gevolgd worden op de vele indoor en outdoorbanen die Nederland rijk is. Voor jongeren met een lichamelijke beperking zijn er mogelijkheden om door te groeien naar de wedstrijdsport. Er worden wedstrijdtrainingen in Nederland aangeboden en trainingsweken in het buitenland georganiseerd zodat ze goed voorbereid aan de start staan bij nationale en internationale wedstrijden. In het alpineskiën zijn de wedstrijden voor de disciplines slalom en reuzenslalom toegankelijk, bij het aangepast snowboarden zijn er wedstrijden in boardercross.
Wedstrijd gerelateerd
Aangepast alpineskiën wordt wereldwijd beoefend en bestaat uit zeven disciplines: downhill, slalom, reuzenslalom, super-g, super combinatie en team events. Atleten combineren snelheid en behendigheid en bereiken snelheden van rond de 100km/h. Aangepast alpineskiën is voor mensen met een lichamelijke beperking. Atleten strijden in drie categorieën op basis van hun functionele mogelijkheden. Deze categorieën zijn: staand, zittend of visueel. Een factorsysteem maakt het voor atleten met verschillende beperkingen mogelijk om tegen elkaar te strijden.
Het parasnowboarden, ook wel aangepast snowboarden genoemd, is de benaming voor snowboarden met een lichamelijke beperking en bestaat uit de disciplines snowboardcross en banked slalom. Atleten strijden in drie categorieën op basis van hun functionele mogelijkheden, de upper limb (beperking van het bovenlichaam) en lower limb 1 (beperking van het hele been) en lower limb 2 (beperking onder de knie) categorie. Er is in tegenstelling tot het aangepast alpineskiën geen factorsysteem voor de atleten binnen deze categorieën.
Is aangepast alpineskiën of snowboarden iets voor jou? Klik hier om naar de website van de Nederlandse Ski Vereniging te gaan.