Lichamelijk
Ben jij sportief en beschik je over spierballen? Maak dan eens kennis met bankdrukken!
Paralympisch bankdrukken (ook wel Powerlifting genoemd) wordt het beste omschreven als gewichtheffen in liggende vorm. Het bankdrukken kent een open competitie. Alle atleten met een lichte hersenaandoening, dwarslaesie, amputaties (alleen onderste ledematen) en Les Autres die aan minimale handicap criteria voldoen, mogen meedoen aan het Paralympisch bankdrukken.
Bij het bankdrukken gaat het erom een ijzeren stang die we halter of op z’n Engels ‘bar’ noemen, met zoveel mogelijk gewichten / kg’s liggend op de rug uit het rack te nemen en vervolgens tot op de borst te laten zakken en uit te drukken totdat de armen gestrekt zijn. In tegenstelling tot de valide bankdrukkers gebruiken wij geen speciale bankdrukshirts. Het bankdrukken is een Paralympische sport. Om aan de Paralympics deel te nemen moet men zich kwalificeren voor twee bonden (NOC*NSF en IPC), wat in dit geval betekent dat je bij de beste 6 atleten van de wereld moet eindigen.
Bij het bankdrukken is je eigen gewicht ook van belang. Er zijn verschillende klassen waarin je ingedeeld kunt worden. Zo heb je bij de mannen de -48kg klasse en dit loopt op tot de +100kg klasse voor de zwaarste atleten. Bij de vrouwen lopen deze klassen vanaf 40kg klasse tot aan +82,5kg klasse. Om aan grotere wedstrijden mee te doen, zal men ongeveer 2-3 keer het eigen lichaamsgewicht moeten drukken. Bij sommige klassen kun je daarmee overigens nog niet winnen. Hoe lichter de atleet, hoe meer men in verhouding, ten opzichte van het eigen lichaamsgewicht, moet drukken om te winnen. Bij atleten met een amputatie wordt bovendien 1,5 of 2 kg bijgeteld om het gemis van het beengewicht te compenseren.
Is bankdrukken iets voor jou? Klik dan hier om naar de website van de Koninklijke Nederlandse Krachtsport en Fitnessfederatie te gaan.