Voetbalwerkplaats voor jongeren met een licht verstandelijke beperking
18 maart 2019
Terwijl de slotpartij van het team van De Voetbalwerkplaats, op het kunstgrasveld van SKV, aan de gang is, probeert Wouter Kolthek, de initiator van De Voetbalwerkplaats, boven 'de voetbalgeluiden' uit toe te lichten hoe zijn initiatief meer en meer gestalte kreeg en inmiddels zeker bij voetbalclub SKV en ook bij de korfballers van KV Wageningen een begrip is geworden.
Voetbalclub
,,Ik heb heel veel jaren gewerkt bij zorgboerderij Makandra in Ede, een werk- en leerlocatie voor met name mensen met een verstandelijke beperking of een psychische stoornis. Daar ligt de nadruk op groente- en fruitteelt, maar in de pauzes werd er veel gevoetbald. Op een gegeven moment hebben we daaruit een team gevormd en speelden we jaarlijks, op de Wageningse Berg, een wedstrijd tegen de Wageningen Universiteit. Ik merkte echter dat een aantal van die cliënten met name jongeren met een licht verstandelijke beperking geen echte aansluiting kon vinden bij de zorgboerderij en het aanbod dat er in Wageningen en Ede voor hen was. Samen met Mark Tijhuis heb ik toen besloten om ons in te gaan zetten voor deze doelgroep. Opvallend was dat veel jongeren geen werkplek hadden maar wel affiniteit hadden met voetbal. Dus dachten wij, als je met mensen uit kwetsbare doelgroepen een boerderij kunt runnen, moet dat ook met een voetbalclub lukken. Als je naar een voetbalclub kijkt, gaat het niet alleen om die bal. Er komt meer bij kijken, zoals het onderhoud van de accommodatie en het clubhuis en wedstrijden organiseren."
Werken, trainen en leren
Maar het voetbal biedt meer. ,,Wij ondervonden ook, dat we vaak in het voetbal zelf, heel veel konden bereiken en aanstippen binnen deze groep. Omdat er heel veel elementen in het voetbal zitten, die je ook in het dagelijks leven tegenkomt. Die lichten wij eruit en worden besproken. Zoals bijvoorbeeld: 'Ik zie jou doorzetten tijdens de training, waar zie je dat wel of niet terug in je dagelijks leven? We zijn er vervolgens wat avonden voor gaan zitten en daar kwam de gedachte uit, om met De Voetbalwerkplaats een plek te bieden waar mensen uit kwetsbare doelgroepen kunnen werken, trainen en leren. En het is ook belangrijk dat je met elkaar iets betekent voor een ander, voor Wageningen, voor de samenleving, dat je daar een rol in hebt. Hier, bij SKV, is dat met het werk dat wij doen heel concreet. Je hebt te maken met een mooie voetbalclub met ruim 1.000 leden, die hier met elkaar voetballen en trainen. SKV heeft een mooie club vrijwilligers, maar die zijn niet in staat om alle klussen te klaren die er gedaan moeten worden. Daarin bieden wij nu ondersteuning. Wij zorgen er bijvoorbeeld mede voor, dat het complex bladvrij is, de reclameborden schoon zijn en dat de ramen van de kantine van binnen- en van buiten zijn gewassen. Een klus die we vandaag hebben gedaan."
Als het werk is gedaan dan gaan we trainen. ,,Het is dus niet zo, die associatie wordt weleens gelegd, dat we hier alleen maar een lekker potje komen voetballen. Ik zie juist dat wij als team van De Voetbalwerkplaats een mooie rol hebben ten aanzien van Wageningen. Wij brengen doelgericht inwoners van Wageningen in beweging eigenlijk net als de buurtsportcoach dat als taak heeft binnen gemeenten. Jaarlijks brengen wij bedrijven en organisaties uit Wageningen de gelegenheid om met ons te kunnen sporten en daar plezier aan te beleven. Wat ik in het voetbal ook zie, is dat onze cliënten fysieke stappen maken, conditioneel beter worden, dat ze hun lichaam beter leren kennen. Dat zijn de voordelen van niet alleen kunnen werken, maar ook kunnen bewegen op je werkplek."
Dreamchallenge
Ook de elementen die in het dagelijks leven een rol spelen, zoals samenwerken, doorzetten en positiviteit komen terug in het voetbal. ,,Maar ook, 'hoe ga je om met kritiek of verlies'. We zetten daar heel bewust op in. Vaak zijn ze zich daarvan bewust. Ze merken dan dat de training dan over samenwerken gaat of dat positiviteit centraal staat. Er zitten zo veel leerelementen in samen sporten. De Voetbalwerkplaats maakt deel uit van zorginstelling 's Heeren Loo. Via die weg, of via de RIBW (Regionale Instelling voor Beschermd Wonen) en Baanzet trajecten (gemeente Ede) komen de mensen nu bij ons terecht. ,,We zijn pas een jaar bezig. Toch hebben we in korte tijd al wel bekendheid gekregen, want inmiddels zijn we ook actief bij KV Wageningen en ook in Stadion De Wageningse Berg gaan we weer aan de slag. We zijn dus eigenlijk een soort van serviceteam voor sportclubs en sportcomplexen. De 'win win' zit hem in het feit, dat wij dus het tekort aan vrijwilligers, kunnen opvullen. Wij groeien en naast veel jongeren zien we nu ook oudere cliënten instromen. Wij willen meer armslag krijgen bij andere clubs. Wij zijn niet gebonden aan SKV, maar SKV is wel onze basis. Zij hadden al een verleden met deze doelgroep. Na een eerste gesprek, zijn we nooit meer weggegaan. Drie van onze cliënten doen nu mee aan 'de Dreamchallenge'. Hun droom is om in 2019 zelf minimaal 30 wedstrijden te organiseren tegen verschillende bedrijven en organisaties uit Wageningen. Dus wil je De Voetbalwerkplaats van dichtbij meemaken? Neem dan contact met ons op. zou ik zeggen."