Artikelen lichamelijke beperking

Geen grote successen in het individuele toernooi World Open Povoa

01 november 2019

Helaas zijn alledrie de sporters uitgeschakeld in het individuele toernooi van de World Open in Povoa. Judith haalde donderdagochtend een prima niveau, maar was niet opgewassen tegen de geweldenaar Kozmin. In de middag had ze meer moeite met haar eigen spel waardoor ze tegen de normaalgesproken geli...
Lees meer »

Marie Claire (10, spierziekte) heeft het framevoetbal ontdekt

10 mei 2019

Heel pijnlijk als je dochter niet mee mag dansen in een uitvoering omdat ‘het er niet mooi genoeg uitziet’. Welke sport zoek je dan voor je kind als ze heel wat beperkingen heeft en het ook voor haar belangrijk is om zich uit te leven met leeftijdsgenootjes?
Lees meer »

Fietsen met beenprothese in drie stappen

09 mei 2019

Fietsen met een beenprothese is een goede manier van bewegen en zorgt voor een betere conditie. Maar welke stappen moet je nemen om veilig en zelfverzekerd op pad te kunnen gaan?
Lees meer »

Sporten met een kunstbeen

29 april 2019

Een sportprothese moet flexibeler zijn en een flexibelere voet hebben dan een normale prothese. De voet aan een gewone kunstbeen is te stijf en heeft niet genoeg veerkracht om te rennen. Andersom is een sportprothese niet te gebruiken als dagelijkse prothese. Een sportprothese is langer dan een gewoon exemplaar.
Lees meer »

Thomas Mirck maakt overgang van Cruyff Foundation Talentteam naar TeamNL Boccia

23 april 2019

Thomas Mirck (17) is de eerste sporter die de overgang heeft gemaakt van het Cruyff Foundation Talentteam naar de nationale selectie, TeamNL Boccia.
Lees meer »

Mentelity Games: in drie dagen leren (zit)skiën

11 april 2019

Het Zwitserse Saas is woensdag tot en met vrijdag het decor voor de Mentelity Games. Kinderen en jongvolwassen met een beperking leren binnen drie dagen (zit)skiën of snowboarden.
Lees meer »

Een fitnessapp voor mensen in een rolstoel, die bestond nog niet

25 maart 2019

Hoeveel fitnessapps er ook zijn, voor rolstoelers is er vrijwel niets, terwijl fit blijven voor hen vaak een probleem is. Een Nederlands initiatief brengt daar verandering in.
Lees meer »

Sporten is voor mensen met een lichamelijke beperking ingewikkeld, maar geeft voldoening

14 maart 2019

Wat is een geschikte sport voor mij? Hoe zit het met de financiële vergoeding voor de sporthulpmiddelen die ik nodig heb? Hoe regel ik het vervoer? Dit soort vragen werpt bij mensen met een beperking nogal eens een drempel op om te gaan sporten, vooral bij mensen die op latere leeftijd met lich...
Lees meer »

Maud rijdt paard op hoog niveau, met een spierziekte

05 maart 2019

Ze begon op de manage met lessen en werd steeds fanatieker. "Ik wist al snel dat ik bij de top wilde komen, maar op regulier niveau gaat dat niet lukken. Daar zijn mijn spieren te zwak voor." In 2015 ging er een wereld voor haar open toen ze hoorde van para-dressuur. Dressuur op topniveau voor ruiters met een beperking.
Lees meer »

Beste rolstoeltennisster ter wereld: ‘No way dat ik in die rolstoel zou stappen’

28 februari 2019

Diede de Groot leek het maar niks: sporten in een rolstoel. Ze kon zich prima bewegen met haar beenprothese. Inmiddels is ze de beste rolstoeltennisster van de wereld. Het leverde haar een nominatie op voor de prestigieuze Laureus World Sports Awards.
Lees meer »

Oproep: Ben jij een Over Winnaar?

26 februari 2019

In het televisieprogramma 'Over Winnaars' volgen we mensen bij wie een lichamelijke beperking of ingrijpende ziekte ervoor zorgt dat een langgekoesterde droom onmogelijk lijkt. In het programma krijgen mensen de kans om deze weggestopte droom toch te beleven. Samen met de presentator gaan zi...
Lees meer »

‘Ik wil laten zien dat je met één been veel kan doen!’

15 februari 2019

“Ik wil de eerste Antilliaanse profvoetballer op krukken worden.” Dat zegt Francis Maria (24) die voetbalt bij het Nederlandse amputatieteam. Het team, dat sinds begin dit jaar onder de vleugels van PSV-traint, gaat dit seizoen zelfs mee doen aan de Europa League.
Lees meer »

Esther Vergeer: de gehandicaptensport heeft dat zetje nodig

08 februari 2019

"Sport was in het begin om mezelf weer te leren ontdekken. Je hebt net een handicap en je moet alles weer leren. Dus het was voor mij: hoe word ik zelfstandig, wat kan ik zelf doen en waar heb ik hulp bij nodig?", vertelt ze over het sporten tijdens haar revalidatie.
Lees meer »

SC Move Almere: sportclub voor mensen met een meervoudige beperking

05 februari 2019

In Almere kan iedereen sporten. Nou ja, bijna iedereen. Want voor mensen met een ernstige meervoudige beperking is er geen passend sportaanbod. Maar dat gaat veranderen. Met behulp van een Sportimpuls draait inmiddels een pilot met vijf deelnemers.
Lees meer »

Muriël wordt fitnesstrainer voor mensen in een rolstoel

31 januari 2019

Haar doel is dat iedereen naar een reguliere sportschool kan en niet aangewezen is op een fysiotherapeut voor fitnessoefeningen. ,,Zo haal je toch mensen met een beperking uit een isolement.’’
Lees meer »

Fietsen met stroomstoten

24 januari 2019

Aan de VU wordt wetenschappelijke kennis gebruikt om het beste uit het menselijke lichaam te krijgen. Dat helpt topsporters en mensen met een beperking.
Lees meer »

In dit voetbalteam is één schoen per speler genoeg

21 januari 2019

Nooit meer voetballen. Het is een van de eerste gedachten voor jonge mannen bij wie een been is geamputeerd. In het Nederlands Amputatieteam kunnen ze hun sport weer beoefenen. PSV ondersteunt het.
Lees meer »

Kanovaren ook voor mensen met een fysieke beperking

10 januari 2019

Willen mensen met een fysieke beperking kanovaren? Goede vraag! Sommigen zullen zich wellicht afvragen wat de mogelijkheden zijn, anderen zijn nog niet op het idee gekomen.
Lees meer »

Hulpmiddelen om mee te bewegen voor kinderen met een meervoudige beperking

08 januari 2019

Voor ouders kan het een flinke drempel zijn als er weer een nieuw hulpmiddel nodig blijkt. Tegelijkertijd zijn hulpmiddelen waarmee kinderen met een meervoudige beperking zelf kunnen voortbewegen voor de kinderen en voor hun ouders van enorm belang.
Lees meer »

Richtlijnen in beweging met Cerebrale Parese (CP)

14 december 2018

Mensen die weinig bewegen hebben een hogere kans op chronische aandoeningen. Dat geldt zeker voor mensen die zijn geboren met een cerebrale parese (CP).
Lees meer »

Voorkom overbelasting tijdens het sporten in een rolstoel

08 november 2018

Rolstoelgebruikers die graag willen bewegen of sporten, moeten oppassen dat zij niet overbelast raken door té snel zware activiteiten te gaan doen. Dwarslaesie Organisatie Nederland heeft een aantal tips ter preventie van overbelasting bij het sporten in een rolstoel beschreven én hoe je op een veilige manier sport.  
Lees meer »

Waar je op moet letten bij het sporten met een dwarslaesie

07 november 2018

Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg waardoor uitval van zenuwen ontstaat die onder het niveau van het ruggenmerg ontspringen. Hieronder staan een aantal punten waar je als begeleider op moet letten bij het sporten met mensen met een dwarslaesie.
Lees meer »

Waar je op moet letten bij het sporten met een amputatie

16 oktober 2018

Fysieke belastbaarheid bij mensen met een amputatie is over het algemeen gelijk aan mensen zonder amputatie. Toch zijn er een aantal punten waar je met een amputatie op kan letten als je wilt gaan sporten.
Lees meer »

Waar je op moet letten bij het sporten met mensen met een cerebrale parese (CP)

08 oktober 2018

Cerebrale parese (CP) is een houding- en bewegingsstoornis die veroorzaakt wordt door beschadiging van de hersenen ontstaan voor het eerste levensjaar. Hieronder een aantal punten waar je als begeleider op moet letten bij het sporten met mensen met cerebrale parese (CP)
Lees meer »

Meest beoefende sporten mensen met een lichamelijke beperking

06 september 2018

Het Mulierinstituut heeft een onderzoek gedaan naar de meest beoefende sporten door mensen met een lichamelijke beperking.
Lees meer »

Wanneer heeft iemand een lichamelijke beperking?

30 augustus 2018

In sommige gevallen is het lastig om te bepalen of én in welke mate iemand een lichamelijke beperking heeft. Het Mulierinstituut heeft hier onderzoek naar gedaan
Lees meer »

Boccia Team NL net naast het podium

09 juli 2018

Na twee 4e plekken in het individuele toernooi van de World Open in Povoa de Varzim, belandde Boccia TeamNL ook in het teamtoernooi net buiten het podium. Toch keert het team met een positief gevoel huiswaarts.
Lees meer »

Boccia Team NL pakt belangrijke punten op sterk bezette World Open

07 juli 2018

In het Portugese Povoa de Varzim, speelt Boccia Team NL deze week een belangrijke World Open. Vanaf dit seizoen tellen de toernooien namelijk weer mee voor Paralympische kwalificatie en het is dus zaak zoveel mogelijk punten mee terug naar Nederland te nemen.
Lees meer »

Vandaag op AD.nl: Tamara klom uit een zwart gat dankzij para ijshockey

08 juni 2018

De rugoperatie van Tamara van Laarhoven eindigde in een dwarslaesie. Zonder medicijnen kan ze 2,5 uur zitten per dag. Ze knokte zich in het Nederlandse damesteam para ijshockey. Haar vizier is nu gericht op 2022: de paralympics in Beijing.
Lees meer »

Para ice hockey: Niet voor vrouwen? Think again!

14 mei 2018

Als para-ijshockeyer moet je tegen een stootje kunnen. Echt iets voor mannen dus. Toch is para-ijshockey een gemengde sport. Al was de 24-jarige Noorse Lena Schrøder een gevalletje one of a kind: de enige vrouw die in Pyeongchang meedeed. Tegen 135 mannen.
Lees meer »

Video: Boccia is booming!

16 maart 2018

Zie hier het nieuwe promotiefilmpje van het Boccia Team NL. Zelf eens boccia proberen? Kom naar de Open Training op 26 mei in Den Bosch. Opgeven kan via: www.boccia.nl/ikdoemee
Lees meer »

Heb jij het Boccia trainingsboekje al?

21 november 2017

In samenwerking met de coaches van de nationale selectie Boccia heeft Gehandicaptensport Nederland een boekje ontwikkeld voor trainers, coaches, docenten en spelers. In het boekje wordt aandacht besteed aan verschillende oefenvormen, materialen, eenvoudige strategieën en andere relevante zaken....
Lees meer »

Interview Nederlandse coaches Rolstoelrugby

01 november 2017

Morgen starten voor Nederland de Europese kampioenschappen Rolstoelrugby voor C-landen. Het toernooi wordt gespeeld in het Duitse Grosswaldstadt bij Frankfurt. Naast Nederland doen Tsjechië, Rusland en Israël mee aan het EK. 
Lees meer »

Bekijk de inspirerende video van Para Ijshockeyer, Jurrian Raa

19 september 2017

"Ik voel mij niet beperkt. Ik ben ook niet beperkt. Deze sport geeft me de mogelijkheid om te doen wat ik wil." 💪 Bekijk de inspirerende video van de Paralympische ijshockeyer, Jurrian Raa, waarin hij vertelt wat de invloed van sport is op zijn leven. 🏒   Para Ice Hockey proberen...
Lees meer »

Even voorstellen: Daniel Perez

07 september 2016

De 34-jarige boccia speler Daniel Perez aast in Rio de Janerio op een medaille.
Lees meer »

Even voorstellen: Bernd Meints

06 september 2016

De 27-jarige boccia-speler Bernd Meints heeft veel zin om zijn 'precisiebombardementen' te laten zien tijdens het individuele en teamtoernooi op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.
Lees meer »

Even voorstellen: Judith Bulthuis

01 september 2016

De 25-jarige boccia-speelster Judith Bulthuis is vastberaden om samen met haar teammates Daniel Perez en Bernd Meints te schitteren tijdens de teamwedstrijden in Rio. Hierbij hoopt zij tijdens de wedstrijden tot creatieve oplossingen te komen.
Lees meer »

Sporten met Cerebrale Parese: daag jezelf uit!

07 oktober 2015

Nieuwe informatie over sporten met Cerebrale Parese (CP) moet sporters met CP en hun begeleiders beter informeren over de mogelijkheden om veilig, verantwoord en uitdagend te sporten. Regelmatig sporten en bewegen is voor ieder mens goed: zowel lichamelijk als geestelijk zijn er bewezen positiev...
Lees meer »

Gehandicaptensport Nederland maakt gebruikt van Cookies

Geef per categorie de keuze voor het gebruik van cookies aan. Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd en daarom mogen wij die plaatsen zonder toestemming.

In onze Cookiebeleid is hier meer over te lezen. Graag de beste website ervaring? Vink dan alle vakjes aan.