Anti-dopingbeleid

Topsport

Hoe hoger je gaat sporter, hoe groter de kans dat je te maken gaat krijgen met dopingcontroles. Als sporter ben je zelf verantwoordelijk voor wat er in jouw lichaam wordt gevonden. Het is daarom van belang altijd goed te controleren of middelen die gebruikt worden op de dopinglijst van de Dopingautoriteit voorkomen. Of het nu gaat om iets dat door een arts wordt voorgeschreven of om een middel dat bij de drogist wordt gekocht: in beide kunnen stoffen voorkomen die duiden op doping.

In Nederland worden dopingcontroles voornamelijk uitgevoerd door de Dopingautoriteit, in het buitenland kun je gecontroleerd worden door het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) en door de organisatie van een sportevenement. Het antidopingbeleid wordt internationaal bepaald en vastgesteld door de WADA, die door de Dopingautoriteit hier in Nederland wordt gehanteerd. Op de website van de Dopingautoriteit is veel informatie te vinden over doping, dopingcontroles en de rechten en plichten.

Medicijngebruik & dopingcontrole

Soms komt voor dat je, vanwege een ziekte of aandoening, iets moet gebruiken wat op de dopinglijst staat. Hier moet je dan dispensatie voor aanvragen. Sporters die voornamelijk op nationaal niveau actief zijn, kunnen dit doen via Geneesmiddelen Dispensatie Sporter.

Sporters die (ook) op internationaal niveau actief zijn, moeten in sommige gevallen dispensatie aanvragen hun Internationale Federatie. Voor vragen hierover kun je het beste contact opnemen met je bondscoach en/of Gehandicaptensport Nederland. Voor meer informatie kun je ook kijken op gds.dopingautoriteit.nl.

Belangrijke links van Dopingautoriteit:

 • Dopingcontroles. Hier staat stap voor stap uitgelegd wat er bij een dopingcontrole komt kijken, zoals een urinecontrole, bloedcontrole, whereabouts, rechten en plichten, etc.
 • Wat mag ik gebruiken? Wat mag ik wel en niet gebruiken aan medicijnen, voedingssupplementen, alcohol, etc.
 • Juridische documenten. Hier zijn de belangrijkste documenten het Nationaal Dopingreglement (afgeleid van de WADA-Code) en de Dopinglijst (dit is de wereldwijde dopinglijst, geldig voor alle topsporters).
 • Voorlichting voor topsporters. De Dopingautoriteit heeft 8 gouden tips om dopinggebruik te voorkomen;
  1. Download de app op je telefoon;
  2. Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst;
  3. Check je geneesmiddelen;
  4. Regel dispensatie;
  5. Check je voedingssupplementen;
  6. Ken je rechten en plichten;
  7. Gebruik liever geen recreatieve drugs;
  8. Sluit je aan bij 100% Dope Free.

Om u beter van dienst te zijn, maakt gehandicaptensport.nl gebruik van cookies.