Opleidingen
Schrijf hier uw tekst
Een positieve sportervaring zit hem vaak niet in het winnen van medailles. Wanneer je mensen ernaar vraagt, dan gaat het bijvoorbeeld over: plezier, ergens beter in worden, vrienden maken en je thuis voelen.
Volgens Gehandicaptensport Nederland staat aan de basis van deze sportervaringen goede, deskundige begeleiding. Een trainer die zorgt voor kwalitatieve trainingen die veilig en toegankelijk zijn. Iemand die de verschillen tussen sporters ziet en erkent, en waar nodig aanpassingen maakt zodat iedereen de kans krijgt op het eigen niveau deel te nemen. Verenigingskader kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat ieder lid zich thuis en welkom voelt, vrijwilligers kunnen goed ondersteunen bij het regelen van vervoer en sporthulpmiddelen en voor scheidsrechters is kennis van de sport en sportiviteit van belang. Helaas blijkt dat sportkader nog lang niet altijd deskundig is in het begeleiden en trainen van mensen met een beperking.
Om die reden leiden wij trainers, bestuursleden, vrijwilligers, buurtsportcoaches en andere geïnteresseerden op. Denk daarbij aan kennis over een specifieke handicap, uitgangspunten voor een veilige training (zowel fysiek als sociaal), informatie over hoe de gehandicaptensport in Nederland georganiseerd is of tips van praktijkexperts.
Wist jij bijvoorbeeld dat…
Wat bieden wij aan?Wij hebben zowel volledige opleidingen als losse bijscholingsmomenten:
|
Ervaringen van sporters
Een sporter met een auditieve beperking in een horend team vertelt: “Ik kan tijdens het uitvoeren van een opdracht niet tegelijk naar de hockeybal en naar de tolk kijken. De trainer kan dus geen aanvullende instructies geven. Dit heeft ervoor gezorgd dat de trainer nu bij elke opdracht van tevoren goed bedenkt wat hij wil doen. Als hij toch iets aanvullends bedenkt, legt hij het spel even stil om het toe te lichten. Dit heeft, ook volgens hemzelf, meer structuur gegeven aan zijn trainingen en is dus voor alle spelers een verbetering.”
Een sporter met een visuele beperking deelt haar ervaring: “Mijn trainer begrijpt dat bijvoorbeeld een minder goede techniek afleren voor mij erg lastig is zonder visuele instructies. Alles gebeurt in mijn hoofd, dus dat geeft soms wel druk. Mijn trainer weet gelukkig alles helder uit te drukken en zijn energie verbaal over te brengen.”
Een sporter met cerebrale parese deelt: “Dankzij het vertrouwen dat ik had in mijn trainster vanwege haar deskundigheid, durfde ik nieuwe dingen te doen met krachtraining. Ik wist niet dat ik nog zo kon bewegen! Het is echt heel bijzonder om de warmte van de doorbloeding weer door mijn lichaam te voelen.”
Meer informatie?
Wil jij je verder scholen op het gebied van gehandicaptensport? Bel of mail ons vrijblijvend om te overleggen wat voor jou de beste optie is!
Regelmatig horen we van trainers dat een sporter met een beperking zich bij hun trainingsgroep meldt, maar dat ze niet zo goed weten of ze hier wel genoeg kennis en kunde voor hebben. Er kan twijfel en terughoudendheid zijn, of angst voor overbelasting. Hier hebben deze trainers ook wel een punt. Want hoewel de basis van het training geven aan mensen met een beperking niet anders is dan voor mensen zonder beperking, zijn er ook wel degelijk zaken waar je rekening mee moet houden. Zo zijn er een aantal algemene dingen die je kunt doen in je houding en de omgang met sporters met een beperking, maar heeft iedere beperking ook zijn specifieke aandachtspunten.
Uit onderzoek blijkt dat onprettige of ondeskundige begeleiding één van de redenen is waarom mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking minder sporten dan mensen zonder beperking. Wanneer je als trainer weet wat wel en niet slim, handig of gewenst is kun je de sporters beter begeleiden en zorgen dat ze zich welkom voelen. Hiermee maak je een enorm belangrijk verschil als trainer!
Wij dragen graag bij aan fijne sportervaringen van zowel trainer als sporter en zetten in op de ontwikkeling van opleidingsaanbod. De e-learnings staan vol met onder andere praktische en specifieke tips voor het begeleiden van sporters, video’s, flashcards en ervaringsverhalen van trainers. Voor het ontwikkelen hiervan werken we samen met ervaringsdeskundigen, om de e-learnings zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de praktijk.
Op dit moment zijn er enkele e-learnings beschikbaar. Later in 2024 volgen er meer. Bekijk het huidige en toekomstige aanbod hieronder. Mocht je interesse in één van onze e-learnings hebben, neem dan contact op via i.ringelberg@gehandicaptensport.nl.
Workshop: Inclusie op mijn vereniging
Hoe zorg ik ervoor dat mensen met een beperking zich welkom voelen op onze club?
Iedere beperking is anders. Sterker nog – en heel logisch: iedere sporter is anders. Dus hoe leer je in een middagje even hoe je een sporter met ‘een beperking’ begeleidt? Dat doe je niet. Wél krijg je tijdens onze inclusieworkshop praktische handvatten en vuistregels mee die je zullen helpen je eigen weg te vinden in de begeleiding. Ook delen we suggesties voor het inrichten van je training en gaan we in op inclusieve communicatie, belasting/belastbaarheid (en hoe dit verschilt per doelgroep), veiligheid en de balans tussen vertrouwen opbouwen en uitdaging bieden. In afstemming kunnen we meer inzoomen op enkele specifieke beperkingen en kan er een praktijkervaring aan gekoppeld worden (bijvoorbeeld sporten zonder zicht of gehoor).
Deze workshop is beschikbaar als service binnen het Sportakkoord. Aanvragen? Neem contact op met jouw lokale adviseur sport om te vragen naar de mogelijkheden!
Workshop: Begeleiden van sporters met een visuele beperking
Ervaar zelf hoe het is om met een visuele beperking door de ruimte te bewegen en leer zo meer over de impact van verschillende beperkingen op het sporten. Je gaat naar huis met praktische en direct toepasbare tips over o.a. de communicatie, het aanleren van nieuwe bewegingen, inrichting van je training en veiligheid. Deze workshop vergeet je nooit meer, een ware game-changer! In overleg kan er door deelnemers ter voorbereiding een e-learning gevolgd worden.
Ook deze workshop is beschikbaar als service binnen het Sportakkoord. Aanvragen? Neem contact op met jouw lokale adviseur sport om te vragen naar de mogelijkheden!
Interesse en/of meer weten? Stuur een e-mail naar i.ringelberg@gehandicaptensport.nl.
Deze opleiding leert de cursist leiding te geven aan sport- en bewegingsgroepen voor mensen met een lichamelijke en / of verstandelijke beperking. Er is sprake van competentiegericht opleiden waarbij de praktijk centraal staat. De opleiding besteedt aandacht aan de volgende kerntaken:
• Het geven van lessen en trainingen aan sporters met een beperking
• Het coachen van sporters met een beperking tijdens wedstrijden, toernooien en bij andere sport- en beweegactiviteiten
• Het organiseren van activiteiten voor sporters met een beperking
• Het aansturen van sportkader
Doelgroep
De opleiding is te volgen bij betrokken MBO-opleidingen Sport en bewegen. Het is noodzakelijk dat de student in de praktijk bij een sportvereniging actief is met een groep gehandicapte sporters en dat hij daar de opdrachten, die bij de opleiding horen, kan uitvoeren.
Studiebelasting
Studiebelasting wordt door de betrokken MBO-opleidingen Sport en bewegen jaarlijks conform de geldende voorwaarden binnen het beroepsonderwijs vastgesteld.
Studiemateriaal
Studiemateriaal wordt door de betrokken MBO-opleidingen Sport en bewegen jaarlijks conform de geldende voorwaarden binnen het beroepsonderwijs vastgesteld en dient te worden aangeschaft.
Toetsing
De toetsing bestaat uit vier proeven van bekwaamheid:
• PVB 3.1: Geven van trainingen
• PVB 3.2: Coachen bij wedstrijden
• PVB 3.3: Organiseren van activiteiten
• PVB 3.4: Aansturen van sportkader
• Toetsreglement Sport
• Toetsdocument Sportleider niveau 3 voor mensen met een beperking
• Kwalificatieprofiel Sportleider 3 voor mensen met een beperking
Organisatie en aanmelding
De betrokken MBO-opleidingen Sport en bewegen organiseren de opleiding conform de geldende voorwaarden binnen het beroepsonderwijs geheel zelfstandig. Zij bepalen zelf data, tijdstip en wijze van aanmelden. Individuele aanmelding geschiedt dan ook via de contactpersonen van deze opleidingen. De opleiding kan gevolgd worden bij:
• MBO Utrecht, Utrecht
• Nova College, Haarlem
• Horizon College, Alkmaar
• ROC Twente, Enschede
• ROC van Hilversum, Hilversum
• Albeda Sportcollege, Rotterdam
Komend studiejaar zal ook met andere onderwijsinstellingen samenwerking worden aangegaan. Gegevens van de contactpersonen en meer informatie kun je opvragen via info@gehandicaptensport.nl.
Kosten
De kosten voor deelname worden door de betrokken MBO-opleidingen Sport en bewegen conform de geldende normen binnen het beroepsonderwijs vastgesteld.
Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor meer informatie.