Blindenvoetbal is een van de grootste Paralympische sporten. Inmiddels zijn er ruim 50 landen met een nationaal blindenvoetbalteam. Nederland hoort daar nog niet bij. Gehandicaptensport Nederland is eind 2018 begonnen met het actief benaderen van betaald voetbalorganisaties om een eigen blindenvoetbalteam op te zetten. Via de Ajax Foundation zijn er in maart en april 2019 in totaal vier proeftrainingen geweest bij sportclub Only Friends uit Amsterdam. Vanaf mei 2019 wordt blindenvoetbal structureel aangeboden in Amsterdam onder de naam Ajax Only Friends, mede dankzij de financiele ondersteuning van Katholieke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (KSBS).
Gehandicaptensport Nederland is in gesprek met andere betaald voetbalorganisaties om op andere plekken in Nederland een team op te starten. Blindenvoetbal staat in 2019 en 2020 ook op het programma tijdens de Multisportdagen voor mensen met een visuele beperking.
Veel mensen - met of zonder beperking - kennen blindenvoetbal nog niet. Daarom worden diverse open trainingen georganiseerd om de sport onder de aandacht te brengen. In overleg is het altijd mogelijk om een open training te organiseren. Deze clinics worden gegeven door deskundige trainers en zijn erop gericht om iedereen op een leuke en speelse wijze met blindenvoetbal kennis te laten maken. Dus wil je als sporter kennismaken met blindenvoetbal óf als organisatie een open training uizetten? Vul dan hieronder het formulier in en we nemen contact met je op!
Wil jij blindenvoetbal uitproberen of mee trainen op één van de locaties? Neem dan contact met ons op via info@gehandicaptensport.nl.
Blindenvoetbal is een Paralympische sport die in Nederland nog weinig bekendheid heeft. Het is speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele handicap, maar geschikt voor iedereen omdat je met een afgeplakte skibril op speelt.
Blindenvoetbal (internationaal Football 5-a-side genoemd) wordt gespeeld door een team van vier veldspelers met een visuele handicap en een doelman die wel mag zien. Er wordt gespeeld met een bal met belletjes die in het doel van de tegenstander moet verdwijnen. Elk team heeft twee coaches die de spelers assisteren bij het bepalen van hun positie. Het speelveld is een stuk kleiner dan een gewoon voetbalveld met aan de zijkanten boarding zodat de bal nooit uit kan.
Blindenvoetbal lijkt in principe erg op het reguliere voetbal. Het heeft echter een aantal afwijkende regels. Dit zijn de belangrijkste:
Het blindenvoetbal heeft een aantal sterke punten op sportgebied:
Bekijk ook eens de Infographic van de KNVB. Daar staan alle regels in uitgelegd.