4 v’s voor veiligheid: VOG’s voor je vrijwilligers
Hebben de vrijwilligers op jouw club al een VOG?
Sociale veiligheid begint met een goede basis. Een onderdeel daarvan zijn VOG’s voor je vrijwilligers. Daarmee sluit je onnodig risico uit en weet je zeker dat de vrijwilligers bij jou op de club, die bij voorbeeld met kinderen, ouderen of mensen met een handicap werken, geen strafblad hebben. Het aanvragen van een VOG voor je vrijwilligers is een kleine moeite, met een groot effect.
Regeling gratis VOG
Komt jouw club in aanmerking voor de Regeling Gratis VOG? Dan kan je (gratis) VOG’s aanvragen voor de vrijwilligers die werken met een kwetsbare groep. Je aanmelden voor de Regeling Gratis VOG gaat aan de hand van een aantal stappen. Die stappen worden in deze handreiking van NOC*NSF uitgelegd. Nadat jouw club is toegelaten tot de Regeling Gratis VOG kan je de VOG’s aanvragen.
Kijk voor handige tips, veel gestelde vragen en formats voor jouw beleid op de website van NOC*NSF.
De 4 V’s voor veiligheid zijn:
- Verenigingsbrede gedragscodes. Hierin leg je vast hoe je op de vereniging met elkaar om wilt gaan: wat is normaal en wenselijk gedrag? En hoe zorg je er samen voor dat iedere sporter, trainer en vrijwilliger zich ook zo gedraagt?
- Vertrouwenscontactpersoon bij je vereniging. Deze VCP is het luisterend oor, de persoon bij wie je terecht kunt als je overschrijdend gedrag hebt ervaren of gezien. De VCP helpt je op weg naar een juiste afhandeling van je melding.
- Verklaring omtrent gedrag (VOG). Die vraag je van elke trainer, bestuurder en vrijwilliger. Om te voorkomen dat je mensen binnenhaalt die een risico vormen voor de sociale veiligheid binnen je vereniging. Met nieuwe mensen voer je sowieso een aannamegesprek, waarbij je eventueel referenties opvraagt.
- Vakkundig geschoolde trainer-coaches. We willen graag dat je als vereniging je trainer-coaches stimuleert om zich te ontwikkelen op sociaalpedagogisch vlak. Dat kan bijvoorbeeld door het volgen van de e-learning EBO (Een Beetje Opvoeder).