Sporten met coronamaatregelen: “Buiten trainen op schoenen en eerste internationale e-toernooi voor budo-sporters”
16 juni 2020
Nu de overheidsmaatregelen iets soepeler beginnen te worden, zijn enkele verenigingen weer gestart met buitensporten. Hoe onderhoud jij het contact met sporters? En komen jullie als vereniging weer bij elkaar? We spraken met Wendy Moerman, voorzitter van Stichting Budo Kai Sei No Limits, één van de leden van Gehandicaptensport Nederland. Alhoewel deze sporters altijd binnen trainden, zijn zij sinds enkele weken naar buiten gegaan. “En dat zullen we voorlopig ook nog wel blijven doen, want die frisse lucht is fijn”, aldus de voorzitter.
Kai Sei No Limits
De stichting Kai Sei (moeder van Stichting Kai Sei No Limits) heeft ruim 200 leden, waarvan zo’n 12 leden met een beperking. De doelstelling van de organisatie is het overdragen van kennis van het Budo en overige krijgskunsten.
Tijdens de trainingen wordt er samen gesport door alle leden. De meeste sporters komen 3 tot 4 keer per week en trainen heel gericht voor wedstrijden en (internationale) toernooien. De para-sporters trainen daarnaast ook één keer per week apart. De para-sporters zijn allemaal onder de 18 jaar oud en de groep bestaat uit jongeren met een verstandelijke beperking, iemand die visueel beperkt is, een sporter in een rolstoel en enkele sporters met autisme of gedragsproblemen.
Groot enthousiasme bij eerste buitentraining
Medio mei zijn de sporters weer gestart in de buitenlucht. Tot die tijd was er onderling veel contact via de groepsapp en maakten de trainers filmpjes met oefeningen en instructies voor thuis. “Doordat iedereen contact kon houden via de groepsapp, was er ook in die weken best veel contact met elkaar. Al waren de begroetingen bij de eerste training echt heel leuk om te zien!”. Wendy Moerman vertelt verder dat de opkomst inmiddels weer bijna gelijk is als vóór de coronacrisis. De rol voor de ouders is wel groter, doordat zij wel binnen de 1,5 meter mogen komen van hun kind. Dat is soms handig bij de oefeningen en extra ondersteuning voor de trainers, die op afstand blijven. Alle para‑sporters mogen daarom een buddy uit het eigen gezin meenemen. “Doordat we veel trainen met alle sporters door elkaar hebben sommige sporters uit deze groep ook een buddy van dezelfde leeftijd uit de reguliere groepen. Het scheelt dat er tot en met 18 jaar wel fysiek contact mag zijn”. De stichting ervaart dat de sporters het erg leuk vinden om weer samen te sporten. Het gaat voor leden om zowel het bewegen, trainen als om de sociale contacten.
Trainen op schoenen en in de buitenlucht
Om weer te kunnen starten, hebben de trainers een aantal veranderingen moeten doorvoeren. Zo gaan de matten iedere training naar buiten. Dat doen de trainers en buddy’s, net zoals het schoonmaken van de materialen. Ze mogen van de gemeente gebruik maken van het basketbalveld en het schoolplein. Wendy vertelt: “Het smijt- en gooiwerk is buiten iets anders, omdat de ondergrond harder is. Ook hebben we een soort poppen aangeschaft, zodat sporters elkaar niet hoeven aan te raken, maar hun gooi met een pop kunnen oefenen. Bij karate wordt er vooral staand geoefend, maar worden er soms wel oefeningen op de mat gedaan.” De groep is erg flexibel en ze gaan gemakkelijk om met de veranderingen. Zo trainen ze op schoenen in plaats van blote voeten en is het karatepak inmiddels bij de meesten ingewisseld voor een trainingspak. Verder is de opbouw van de training, het sparren en oefenen van stoten veelal hetzelfde gebleven.
Digitale sportzomer
In de zomervakantie gaan de wedstrijdtrainingen door, maar er zullen wel minder gewone trainingen zijn. De meeste sporters zullen 2 keer per week komen trainen. Er is nog geen vooruitzicht op een normale wedstrijd of een (internationaal) toernooi, maar er is een mooi alternatief! Het eerste internationale e-toernooi voor budo-sporters via internet. Ook een deel van de para-sporters nemen hieraan deel en worden uitgedaagd om een filmpje op te nemen van enkele oefeningen in de eigen dojo of buiten. Een jury bekijkt alle inzendingen van over de hele wereld en kent punten toe. Er is een categorie voor de verschillende beperkingen en iedereen krijgt op de dag van de wedstrijd 24 uur de tijd om iets in te sturen. Een mooi coronaproof alternatief voor een competitieve sportzomer.
Heb je naar aanleiding van dit artikel zin om eens een training mee te doen, ben je van harte welkom in Zoetermeer. Meld je wel even van tevoren aan via het emailadres info@kaiseinolimits.nl.
Terug naar overzicht