Maak sport veiliger: Vraag gratis VOG’s aan voor je vrijwilligers
21 mei 2025
Wist je dat je als sportclub kunt meedoen aan de Regeling Gratis VOG? En dat je hiermee gratis een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunt aanvragen voor clubvrijwilligers die werken met kwetsbare groepen?
De VOG is één van de 4 v’s voor veiligheid – een aanpak waarmee we als bond de komende tijd extra aandacht besteden aan sociale veiligheid binnen de sport. De 4 v’s vormen samen de basis voor een veilige sportomgeving:
- Verenigingsbrede gedragscodes
- Vertrouwenscontactpersoon (VCP)
- Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
- Vakkundig geschoolde trainer-coaches
Door als club te investeren in deze vier pijlers, bouw je actief aan een sportklimaat waarin iedereen zich welkom en veilig voelt. In dit bericht gaan we dieper in op de eerste V: de VOG.
Een veilige sportomgeving is de basis voor sportplezier, persoonlijke groei en gezonde prestaties. Sportverenigingen vervullen daarin een belangrijke maatschappelijke rol. Vrijwilligers vormen het hart van de vereniging: zij trainen, coachen, begeleiden en organiseren. Omdat zij vaak direct werken met kwetsbare groepen, is het essentieel dat verenigingen actief werk maken van sociale veiligheid.
Een van de concrete maatregelen die een vereniging kan nemen, is het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor haar vrijwilligers. De overheid biedt sportverenigingen de mogelijkheid om dat kosteloos te doen via de Regeling Gratis VOG.
Wat is een VOG en waarom is het belangrijk?
Een VOG is een verklaring van het ministerie van Justitie en Veiligheid waaruit blijkt dat iemands gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het uitvoeren van een specifieke taak of functie. Voor functies waarbij sprake is van kwetsbare doelgroepen – zoals mensen met een beperking – is het extra belangrijk dat de mensen die met hen werken te vertrouwen zijn.
Door een VOG te vragen, laat je als vereniging zien dat je bewust omgaat met veiligheid en integriteit. Het draagt bij aan het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag, misbruik of andere vormen van ongewenst gedrag. Het aanvragen van een VOG is dan ook een belangrijke bouwsteen in het beleid rond veilig sporten.
Wat houdt de gratis VOG-regeling in?
Sportverenigingen kunnen via https://www.gratisvog.nl/aanvraagprocedure een aanvraag indienen om gebruik te maken van de regeling. Na goedkeuring kunnen zij gratis VOG's aanvragen voor vrijwilligers die in functies actief zijn waarin sprake is van gezag of afhankelijkheid, zoals:
- Trainers en coaches
- Teamleiders en begeleiders
Hoe meld je je aan?
Ga naar https://www.gratisvog.nl/aanvraagprocedure.
Meld jouw vereniging aan en geef aan hoe je invulling geeft aan sociale veiligheid (denk aan gedragsregels of een vertrouwenscontactpersoon).
Na goedkeuring kun je vrijwilligers digitaal uitnodigen om hun VOG aan te vragen.
Hoe lang is een VOG geldig?
Een VOG heeft geen vaste geldigheidsduur. Het is een momentopname die aangeeft dat op het moment van aanvragen geen relevante strafbare feiten bekend zijn die bezwaar vormen voor de betreffende functie. Dit biedt echter geen garantie voor de toekomst.
Daarom is het verstandig om als vereniging periodiek een nieuwe VOG aan te vragen, bijvoorbeeld eens in de drie jaar. Op die manier kun je eventuele ontwikkelingen in iemands verleden die nadien zijn voorgevallen, alsnog signaleren.
Ook is het aan te raden een nieuwe VOG te laten aanvragen wanneer een vrijwilliger langere tijd niet actief is geweest binnen de vereniging. Zo waarborg je dat je altijd met actuele informatie werkt.
Bij de beoordeling van een VOG-aanvraag kijkt Justis (de screeningsautoriteit) in principe vier jaar terug. Voor ernstige delicten, zoals zedendelicten, geldt geen termijn en wordt er levenslang teruggekeken.
Samen voor een veilige sport
Iedere vereniging wil dat leden met plezier, vertrouwen en veiligheid kunnen sporten. Door gebruik te maken van de gratis VOG-regeling zet je als bestuur een belangrijke stap in het creëren van een veilige sportcultuur. Laten we er samen voor zorgen dat sport voor iedereen leuk én veilig is!
Vanuit Gehandicaptensport Nederland denken we graag met je mee hoe jouw vereniging de 4 v’s kan implementeren. Neem gerust contact op via info@gehandicaptensport.nl voor vragen of advies.
Terug naar overzicht