Artikelen verenigingen

Duiken voor iederéén met een beperking

10 september 2019

‘Wie kan ademen kan duiken’, vertelt Jos Brouwer met een glimlach. Jos is projectcoördinator bij Fun Diving Flevoland, een duikschool en tevens stichting opgericht voor mensen met een beperking.‘Duiken is één van de meest toegankelijke sporten voor mensen met een handicap. Ze voelen zich onder water vrij, gewichtloos en veilig.’
Lees meer »

Sportakkoord, hoe staat het er nu mee?

21 augustus 2019

Hoe staat het ruim een jaar later met het sportakkoord? In juni 2018 tekenden vertegenwoordigers van de sport, ministerie, gemeenten en andere organisaties het eerste nationale Sportakkoord, genaamd ‘Sport verenigt Nederland’.
Lees meer »

Meldplicht seksuele intimidatie sportclubs

08 augustus 2019

Ben jij op de hoogte van de meldplicht seksuele intimidatie? Bestuurders en begeleiders van sportclubs zijn verplicht vermoedens van seksuele intimidatie en misbruik te melden.
Lees meer »

Vertrouwenscontactpersoon GSN en Centrum Veilige Sport

30 juli 2019

Iedereen moet zich veilig en prettig voelen in de sport. Mocht dat niet zo zijn, dan kun je terecht bij verschillende personen. Ook in de zomer. 
Lees meer »

Tips voor de Nationale Sportweek

29 juli 2019

Tijdens de NOC*NSF Nationale Sportweek van 20 tot en met 29 september 2019 roepen we iedereen op om sport & bewegen te promoten. Bekijk hoe jij mee kunt doen. 
Lees meer »

Investeren in sport en bewegen heeft maatschappelijke meerwaarde

16 juli 2019

Dat sporten en bewegen maatschappelijke meerwaarde heeft (gezondheid en geluk) stond al vast. Maar hoeveel precies en weegt het op tegen de investeringen die we doen? Kenniscentrum Sport vroeg Rebel en Mulier Instituut om de berekening te maken. 
Lees meer »

Een veilige vereniging met een vertrouwenscontactpersoon

21 mei 2019

Het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is van belang om een positieve sportcultuur te creëren en behouden binnen de club.
Lees meer »

Lokale sportakkoorden kans voor clubs

12 maart 2019

Het Nationale Sportakkoord van 2018 krijgt een concrete uitwerking in lokale sportakkoorden. De Rijksoverheid roept op om in iedere gemeente een Sportakkoord te maken. Daarin worden afspraken gemaakt over de toekomstplannen op het gebied van sport voor de jaren 2019, 2020 en 2021.
Lees meer »

G-gym bij Veldo: 'Iedereen is gelijk en krijgt zijn kans'

06 maart 2019

Op maandagavond sporten 35 mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking bij de Christelijke Gymnastiek Vereniging Veldo in Middelburg. Penningmeester Tom van Dorst van Veldo is trots op de leden: “De groep is magnifiek. Het plezier straalt er vanaf.”
Lees meer »

Het succes van 'Iedereen kan Sporten'

21 februari 2019

Naar aanleiding van het artikel 7 Limburgse gemeenten vergroten gezamenlijk de gehandicaptensport in de buurt over het programma Iedereen Kan Sporten Midden-Limburg hebben we de regioconsulent Pauline Schrooten, coördinator binnen het programma, gevraagd waarom Iedereen Kan Sporten zo succesvol is geworden.
Lees meer »

‘Kinderen met bijzonder gedrag moeten kans krijgen om bij een reguliere sportclub te slagen’

18 februari 2019

Kinderen die stoppen bij hun sportclub of vereniging omdat er in hun team een negatieve sfeer is. Of voetballertjes die telkens een training verstoren. Hoe ga je daar mee om? Sander van de Waarsenburg en Robbert Mol uit Aarle-Rixtel bieden hulp.
Lees meer »

Gemeente Haarlem zet in op toegankelijke sportclubs

11 februari 2019

Bewegen is goed voor iedereen, ook als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit. Daarom helpt de gemeente Haarlem sportverenigingen om toegankelijk te zijn voor mensen met een beperking.
Lees meer »

Wat kan een sportclub doen om leden te binden?

07 februari 2019

Leden werven is belangrijk, maar leden vasthouden is dat eigenlijk nog veel meer. Sommige clubs zijn – al dan niet bewust – actief bezig met ledenbinding, ze organiseren van alles voor de leden en betrekken hen bij de organisatie. Dat zorgt voor een gevoel van saamhorigheid en verbindt de leden met elkaar en met de club
Lees meer »

Wat kan je als club doen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen?

15 januari 2019

Kortgeleden werd bekend dat atletiektrainer Jerry M. jarenlang minderjarigen seksueel heeft misbruikt. Natuurlijk had dit nooit mogen gebeuren. Commissie de Vries laat in haar rapport zien, dat gehandicapten sporters meer risico lopen om slachtoffer van seksueel misbruik te worden. Het is dus van groot belang dat juist wij binnen de gehandicaptensport er alles aan doen om dergelijke situaties te voorkomen. Maar, hoe doe je dat? Wat kan je als club doen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen?
Lees meer »

Meer dan de helft van de sportverenigingen heeft sporters met een beperking als lid

14 januari 2019

Meer dan de helft van de Nederlandse sportverenigingen (55%) heeft sporters met een beperking als lid. Bij fitnesscentra (97%) en zwemorganisaties (90%) is dit percentage hoger. Gemiddeld bestaan deze sportorganisaties voor 5 tot 7 procent uit sporters met een beperking.
Lees meer »

‘Heerlijk, je gebruikt op de handbike al je spieren’

11 januari 2019

Sporten is voor mensen met een fysieke beperking net zo belangrijk als voor ieder ander. Voor wie zijn armen kan bewegen en goed zicht heeft, is handbiken een goede trainingsvorm.
Lees meer »

3 Tips voor starten of versterken sportaanbod voor mensen met een beperking

07 januari 2019

Initiatiefnemers, zoals sportaanbieders of ouders, die aan de slag willen om meer mensen met een beperking in beweging te krijgen, hoeven het wiel niet zelf uit te vinden. Wat kun je als initiator doen?
Lees meer »

Onderzoek wijst uit dat bij bijna alle zwemorganisaties mensen met een beperking sporten

04 januari 2019

Bij bijna alle zwemorganisaties sporten mensen met een beperking en ongeveer de helft heeft voor hen aparte groepen of speciale uren. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut in opdracht van ‘Grenzeloos actief’
Lees meer »

Nieuwe Vertrouwenscontactpersoon bij Gehandicaptensport Nederland

03 januari 2019

Vanaf 1 januari 2019 is Maaike Pekelharing VCP van Gehandicaptensport Nederland. Zij vervult deze functie al voor de KNVB en geeft daarnaast namens NOC*NSF de trainingen voor VCPers in spé. Maaike zal bereikbaar zijn via het mailadres vcp@gehandicaptensport.nl. Hierna neemt ze contact op met de melder en bespreekt de mogelijkheden.
Lees meer »

Groeiend aanbod voor disabled golfers

19 december 2018

Het aanbod op golfbanen voor mensen met een beperking groeit. Steeds meer clubs bieden programma's aan. Steeds meer golfclubs richten zich op mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Hieronder volgen enkele voorbeelden die dit jaar de nationale of lokale pers hebben gehaald. 
Lees meer »

Sociale diversiteit nauwelijks prioriteit in de sportvereniging

30 november 2018

Inclusief sporten en bewegen is één van de zes ambities in het Nationaal Sportakkoord. Die ambitie staat voor iedere Nederlander een leven lang plezier in sport en bewegen bieden, ongehinderd door leeftijd, lichamelijke of geestelijke gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie.
Lees meer »

Meeste sportaanbieders zijn bereid aanbod te verzorgen voor (meer) sporters met een beperking

23 november 2018

De bereidheid bij sportaanbieders om sporters met een beperking te verwelkomen is groot. Zij zien echter niet altijd de mogelijkheid om sportaanbod voor deze groep op te zetten of weten niet of het mogelijk is.
Lees meer »

Het vergoeden van meerkosten voor hulpmiddelen bij het sporten

09 november 2018

Sporten kost geld. Voor mensen die wel graag sporten maar rond moeten komen van een minimuminkomen zijn er regelingen die kunnen ondersteunen. Dat geldt ook voor sporters met een handicap. Zij moeten vaak extra geld uitgeven voor hulpmiddelen.
Lees meer »

7 stappen voor het opzetten van een aangepaste sport

28 oktober 2018

Wil jij graag sport aanbieden voor mensen met een beperking? Maar weet je niet waar te beginnen? Om je te helpen bij het opzetten van aangepast sportaanbod kan Zichtbaar Sportief meekijken en meedenken.
Lees meer »

5 ideeën om je clubwebsite te verbeteren

24 oktober 2018

De website van een sportvereniging kan een nuttig instrument zijn om niet alleen (potentiële) leden te informeren, maar ook ter promotie voor de club. Net als bij commerciële websites is het van groot belang dat een online bezoeker dé informatie kan vinden die hij of zij nodig heeft.
Lees meer »

Het beste uit Facebook halen voor je sportclub

20 oktober 2018

Een goede Facebook pagina kan voor de club niet alleen ervoor zorgen dat nieuwe leden geworven worden, maar laat ook het imago van de club zien én versterkt de relatie met huidige leden. Een uniek profiel dat goed onderhouden wordt, heeft dus een aantal goede voordelen!
Lees meer »

Hoe vrijwilligers met een beperking te werven én te behouden?

12 oktober 2018

Hoe kan je ervoor zorgen dat er meer mensen met een beperking als vrijwilliger helpen bij je sportvereniging én hoe je ze de beste vrijwilligerservaring geeft? Hieronder hebben we een aantal aanbevelingen vanuit Activity Alliance England benadrukt die verenigingen kunnen gebruiken om de vrijwilligerservaring van mensen met een beperking te verbeteren en anderen aan te moedigen om ook vrijwilligerswerk te doen.
Lees meer »

Ontdek jouw vereniging deel 7: GSG Helmond, Rolstoelrugbyvereniging Mavericks en VVAS Tytsjerksteradiel

03 september 2018

Of je nu een lichamelijke, visuele, verstandelijke of auditieve beperking hebt, er zijn door heel Nederland tal van verenigingen die op diverse niveaus aangepaste sporten aanbieden.
Lees meer »

Ontdek jouw vereniging deel 6: GS Groningen, Haag 88 en Mindervaliden Kanaalzone Terneuzen

27 augustus 2018

Of je nu een lichamelijke, visuele, verstandelijke of auditieve beperking hebt, er zijn door heel Nederland tal van verenigingen die op diverse niveaus aangepaste sporten aanbieden.
Lees meer »

Ontdek jouw vereniging deel 5: SC Flevostar Dronten, SV De Tubanten Enschede en GSV Amersfoort

20 augustus 2018

Of je nu een lichamelijke, visuele, verstandelijke of auditieve beperking hebt, er zijn door heel Nederland tal van verenigingen die op diverse niveaus aangepaste sporten aanbieden.
Lees meer »

Ontdek jouw vereniging deel 4: GSV Sleutels Leiden, GSC Emmen en CGV Veldo Middelburg

13 augustus 2018

Of je nu een lichamelijke, visuele, verstandelijke of auditieve beperking hebt, er zijn door heel Nederland tal van verenigingen die op diverse niveaus aangepaste sporten aanbieden.
Lees meer »

Ontdek jouw vereniging deel 3: EGS Eindhoven, Dodado Rinsumageest en GSRS Hilversum

09 augustus 2018

Of je nu een lichamelijke, visuele, verstandelijke of auditieve beperking hebt, er zijn door heel Nederland tal van verenigingen die op diverse niveaus aangepaste sporten aanbieden
Lees meer »

Ontdek jouw vereniging deel 2: BC Velsen, Judovereniging Special Needs Amsterdam en Stichting BEA Haren

30 juli 2018

Of je nu een lichamelijke, visuele, verstandelijke of auditieve beperking hebt, er zijn door heel Nederland tal van verenigingen die op diverse niveaus aangepaste sporten aanbieden. Iedere week brengen we een aantal van die verenigingen onder de aandacht om jou te laten zien wat allemaal mogelijk is!
Lees meer »

Ontdek jouw vereniging deel 1: SVG Den Bosch, Devedo Ermelo en DOV Leeuwarden

26 juli 2018

Of je nu een lichamelijke, visuele, verstandelijke of auditieve beperking hebt, er zijn door heel Nederland tal van verenigingen die op diverse niveaus aangepaste sporten aanbieden. Iedere week brengen we een aantal van die verenigingen onder de aandacht om jou te laten zien wat allemaal mogelijk is!
Lees meer »

Steeds meer sportclubs regelen hun privacy-zaken

19 juli 2018

Het zal geen sportclub ontgaan zijn dat op 25 mei de nieuwe privacywet, de AVG is ingegaan. Vrijwel elke organisatie die over persoonlijke informatie van mensen beschikt, moet maatregelen nemen om die informatie naar behoren te beschermen en moet bovendien kunnen aantonen welke inspanningen het daarvoor doet.
Lees meer »

Zeist heeft een nieuwe showdownclub

06 juli 2018

Vanaf heden is er in Zeist de mogelijkheid om showdwon te spelen. Marko Molenaar heeft samen met de Zeister TafelTennisVereniging een showdownafdeling opgezet. 
Lees meer »

De gedragscodes sport. Ook voor jou?

05 juli 2018

Dat nieuwe medicijn, staat dat op de dopinglijst, of toch niet? Als jullie het clubhuis laten opknappen, hoeveel offertes vraag je dan aan? Incidentjes op het veld, hoe ga je daarmee om? En natuurlijk wil je dat iedereen met plezier naar de club komt. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? 
Lees meer »

VOG en ander preventiebeleid

02 maart 2018

Een veilig sportklimaat zorgt ervoor dat (jeugd)leden zich optimaal kunnen ontwikkelen binnen de vereniging. Wanneer jouw vereniging met en voor minderjarigen of mensen met een beperking werkt, adviseren wij om actief in te zetten op deze sociale veiligheid. Zo kan jouw vereniging gaan werken met VOG’s, een gedragscode en een aannamebeleid voor vrijwilligers.
Lees meer »

SPORTVERVOER voor mensen met een beperking

22 februari 2018

Vervoer wordt vaak als belemmering genoemd bij mensen met een beperking als het gaat om sport en bewegen. Gelukkig zijn er enkele vervoersregelingen waar mensen met een beperking gebruik van kunnen maken om het vervoer naar sportactiviteiten mee in te richten. De landelijke sportvervoersregeling is ...
Lees meer »

Aan de slag met privacy in de sportvereniging

01 februari 2018

Vanaf 25 mei 2018 geldt er nieuwe, strengere regelgeving op het gebied van privacy, de zogeheten Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).Deze regels gelden ook voor sportverenigingen. Dit artikel helpt clubs om aan de slag te gaan met de nieuwe wetgeving. Sportbonden en NOC*NSF hebben de a...
Lees meer »

‘Ga gesprek aan met potentiële vrijwilliger’

29 november 2017

Gevallen van intimidatie en misbruik komen helaas maar al te vaak voor. Niet alleen in Hollywood. Hierin moeten we niet naïef zijn.  Ook bij sportverenigingen is het mogelijk dat iemand bijvoorbeeld zijn machtspositie uitbuit ten koste van een jonger persoon. Sportverenigingen moeten z...
Lees meer »

Veelgestelde vragen over misbruik in de sport

06 juli 2017

Er is in de media momenteel veel aandacht voor misbruik in sport. Zowel op amateur- als topsportniveau komen er pijnlijke verhalen aan het licht. De verhalen die nu in de media verschijnen zijn vaak minder recent, maar dat wil niet zeggen dat dit onderwerp op dit moment geen aandacht (meer) vraagt. ...
Lees meer »

Is jouw club toegankelijk?

21 juni 2017

Wat is het belangrijkste als het gaat om toegankelijkheid? Dat heeft eigenlijk niets met aanpassingen en bouwen te maken. Mensen met een beperking geven aan dat het natuurlijk belangrijk is dat ze van faciliteiten gebruik kunnen maken, maar dat het het allerbelangrijkste is dat ze zich welkom voelen bij de sportclub en dat ze er vanzelfsprekend bij horen. Dan vind je samen altijd wel een oplossing.
Lees meer »

5 tips voor invoering Verklaring Omtrent Gedrag

15 juni 2017

Welke vereniging wil haar jeugdleden of sporters met een beperking nu géén sociaal veilig klimaat bieden? Je zet een stap in de gewenste richting door van al je vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te verlangen. Maar hoe zorg je er daarbij voor dat zij niet het gevoel krijgen te worden gewantrouwd? Het laatste wat je wilt, is gewaardeerde krachten voor het hoofd stoten. Goede communicatie is daarom essentieel. Lees onze 5 tips.
Lees meer »

Hoe zet je regionale samenwerking op?

13 juni 2017

Om sport en bewegen voor iedereen met een beperking mogelijk te maken en de vraag naar sport- en beweegaanbod te matchen aan een passend aanbod in de buurt is krachtbundeling van verschillende partijen nodig. Deze samenwerking heeft een grotere kans van slagen als organisaties uit de sport, zorg en het sociale domein intensief samenwerken. Kennis over sport en bewegen en mensen met een beperking wordt gebundeld, er is meer bereik en het draagvlak is groter. Bovendien leidt goede samenwerking vaak tot een betere match van de vraag met het aanbod. Maar hoe werken organisaties uit deze verschillende hoeken succesvol samen? Vier logische stappen in dit stappenplan Grenzeloos actief inclusief tips op een rij.  
Lees meer »

Stimuleringsbudget Grenzeloos Actief

18 mei 2017

In Nederland zijn circa 1,7 miljoen mensen met een beperking en zij sporten aanzienlijk minder dan mensen die zonder beperking. Met sportaanbod op maat voor deze doelgroep kan daar verandering in komen. Samen sporten, daar kun jij als sportclub ook aan bijdragen. Gun daarom ook op jouw club iedereen het plezier van sporten!
Lees meer »

Wat is de Sportimpuls?

16 november 2016

De Sportimpuls is een subsidieregeling die lokale sport- en beweegaanbieders financieel ondersteunt bij de opzet van activiteiten die ze ondernemen om meer mensen langdurig te laten sporten en bewegen. Deze activiteiten bestaan uit het opstarten en aanbieden van sportaanbod voor mensen die niet of nauwelijks sporten en bewegen of dreigen te stoppen met sporten en bewegen.
Lees meer »

Subsidieregeling ‘Energiebesparing sportaccommodaties’

14 november 2016

Sportclubs en –stichtingen kunnen vanaf 2 januari 2017 hun aanvraag indienen voor de subsidieregeling ‘Energiebesparing en verduurzaming sportaccommodaties’.
Lees meer »

Vind de sportsubsidie voor jouw sportvereniging

04 november 2016

Zoek je subsidie voor je sportvereniging? Bijvoorbeeld voor een verbouwing of de aanschaf van energiezuinig materiaal? Kijk dan in het overzicht van beschikbare subsidies in de database Sportsubsidie van Kenniscentrum Sport.
Lees meer »

Gratis Juridische Servicedesk voor verenigingen

31 oktober 2016

Afgelopen vrijdag is Gehandicaptensport Nederland samen met 11 andere sportorganisaties bij DAS geweest voor de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst 'jurdische helpdesk voor de sport'.  Sportverenigingen hebben regelmatig te maken met juridische vragen. Als Gehandicaptenspo...
Lees meer »

Betaalbare én professionele ICT tools voor verenigingen en stichtingen

19 oktober 2016

ICT wordt steeds belangrijker voor de ondersteuning van de interne werking van organisaties voor gehandicaptensport en van de intense informatie-uitwisseling tussen leden, bestuursorganen, vrijwilligers en andere partijen. Technologie kan ook handig worden ingezet om de activiteit meer zichtbaarheid...
Lees meer »

5 tips voor invoering Verklaring Omtrent Gedrag

05 oktober 2015

Welke vereniging wil haar jeugdleden of sporters met een beperking nu géén sociaal veilig klimaat bieden? Je zet een stap in de gewenste richting door van al je vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te verlangen. Maar hoe zorg je er daarbij voor dat zij niet het gevoel krij...
Lees meer »

Gehandicaptensport Nederland maakt gebruikt van Cookies

Geef per categorie de keuze voor het gebruik van cookies aan. Wij hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd en daarom mogen wij die plaatsen zonder toestemming.

In onze Cookiebeleid is hier meer over te lezen. Graag de beste website ervaring? Vink dan alle vakjes aan.