Verstandelijk

Heb jij een verstandelijke beperking? Dan zijn er meer dan genoeg sporten om uit te kiezen waarbij je op diverse niveaus actief kan zijn. Van recreatief tot aan Special Olympics, van alles is mogelijk! Zie hieronder een lijst met sport opties die je hebt:

Wist je dat...

  • er veel omniverenigingen zijn die meerdere sport en beweegactiviteiten aanbieden voor mensen met een verstandelijke beperking? Zo kan je bijvoorbeeld bij De Brug in Groningen of bij Stichting SGK in Den Haag niet alleen zwemmen maar ook voetballen of zelfs wandelen. Deze omniverenigingen zijn vaak lid van Gehandicaptensport Nederland omdat ze meerdere activiteiten aanbieden.
  • je kan deelnemen aan Special Olympics evenementen? Dit is een wereldwijde organisatie die regionaal, landelijk en internationaal sportevenementen organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking.
  • er ook drie sporten zijn waarmee je kan deelnemen aan de Paralympische Spelen? Atletiek, zwemmen en tafeltennis hebben verschillende classificatie categorieën waarin je naar de Paralympische Spelen kan gaan.
  • er in 2013 ongeveer 142.000 mensen met een verstandelijke beperking in Nederland waren? Dit was nog geen 1% van de Nederlandse bevolking. Hiervan had naar schatting iets minder dan de helft een ernstige beperking.
  • iemand met een verstandelijke beperking een IQ heeft van 70-75 of lager. Dit gaat gepaard met beperkingen in de sociale (zelf)redzaamheid. De beperkingen treden op vóór het 18e levensjaar.
    Bron: volksgezondheidenzorg.info

Om u beter van dienst te zijn, maakt gehandicaptensport.nl gebruik van cookies.